Příprava na leštění | Vyčištění laku

Příprava na leštění | Vyčištění laku

Hloubkové vyčištění laku, nebo také dekontaminace, je odstranění povrchové oxidace a nečistot zažraných do laku, se kterým si normální a běžné mytí neporadí. Odstraněním tohoto znečištění si ušetříte spustu práce při leštění a také ušetříte pěnové kotouče, které by se ihned po začátku leštění znečistily a velmi rychle by ztratily schopnost efektivně leštit. Druhou možností je, že si leštící kotouč a pasta s těmito nečistotami neporadí.

Pro čištění laků se používá speciální čistící hmota (Clay). Je to jílová hmota podobná modelíně. Při práci, obrazně řečeno, funguje tak, že vygumuje špínu z laku. I když se v leštění vozidel jedná o poměrně novou technologii, při lakování vozidel se tato hmota používá již dlouhou dobu. Používána byla především k odstraňování barev a laků ze špatně zakrytých a zamaskovaných dílů při lakování.

Čištění Clayem má ovšem i svá rizika. Pokud chcete odstranit jen nečistoty a kontaminaci laku a ten nepoškodit a nepoškrábat, musíte použít mazivo. Mazivo je speciální kluzný vosk, který se aplikuje na čištěný povrch i na samotný Clay. Při použití vhodného maziva dojde pouze k odstranění nečistot bez poškození laku.

S rozvojem technologií leštění a péče o laky došlo také k modifikacím těchto čistících hmot. V současnosti jsou dostupné i různých tvrdostech s odlišnými čistícími vlastnostmi. Rozlišeny jsou rozdílnými barvami. Ekvivalentem k čistící hmotě jsou dnes i dostupné čistící pomůcky se speciálním gumovým povrchem, nebo i speciální pogumovaná tkanina.

Jak poznat, že je lak znečištěný?

test laku

Zcela snadno. Navlečte si obyčejnou igelitovou rukavici, nebo stačí i plastový sáček a přejeďte prstem, nebo rukou po laku. Pokud budete cítít, že není lak hladký, nebo dokonce jemné hrudky, je potřeba lak vyčistit.

Jak tedy správně použít čistící hmotu?

Je to jednoduché. Rozprašovačem naneste mazivo na čištěnou plochu. Hmotu promačkejte, aby změkla a vytvarovala se Vám do ruky a pak jí také namažte mazivem. Pracujte v horizontálních pohybech obdobně, jako kdyby jste gumovali. Postupujte po malých plochách asi 50 x 50 cm do doby, dokud nebude lak hladký. Každou plochu po vyčištění pečlivě utřete utěrkou z mikrovlákna. Postup opakujte dokud nebude celý povrch vyčištěný.

Dávejte si velký pozor, aby Vám čistící hmota neupadla na zem! Okamžitě by došlo k zachycení písku a jiných nečistot do hmoty. Dalším použitím by jste si poškrábali lak! U pogumovaných ekvivalentů lze tyto nečistoty odstranit důkladným omytím.

Čištící hmotu nikdy nepoužívejte na povrchy, které mají vyšší teplotu než 60oC. Po dokončení práce karosérii odmastěte umytím autošamponem a dokonale vysušte. Pak již budete mít lak připravený pro leštění.

Mazivo a clay pro čištění laků

Zveřejněno 2018-09-07 Tipy a postupy 0 1413

Napište komentářNapište odpověď

Musíte být přihlášeni Vlož komentář.
Porovnání 0
Předchozí
Další

No products

To be determined Shipping
0 Kč Total

Check out