Příprava na leštění | Umytí vozu

Příprava na leštění | Umytí vozu

Mytí auta může být skvělá relaxace po práci. Přináší nejen formu aktivního odpočinku, ale potěší i výsledkem. Mytí auta před leštěním ovšem již žádnou relaxací být nemusí. Vyžaduje totiž pečlivost a důslednost, protože lak vozu musí být zbaven všech možných nečistot, které na něm během provozu ulpěly. Důležité je i odstranění starých vosků a konzervačních přípravků.

Chtěli bychom upozornit, že mytí vozu mimo k tomu určené prostory je zakázáno a může být potrestáno nepříjemně vysokou pokutou. Důležité je i používání ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, brýle, respirátor, nebo třeba i špunty do uší v případě vysokotlakého mytí.

Jak tedy postupovat? 

  1. Odstranění mechanických nečistot. 

    Mechanické nečistoty jsou všechny tvrdé nečistoty, jako jsou bláto, písek, prach. Někdy jsou k povrchu doslova přilepeny. K narušení této pevné vazby jsou vhodné přípravky na alkalické bázi. Vždy používejte přípravky, které jsou určeny a vhodné pro předmytí. Z našeho sortimentiu můžeme doporučit přípravky Atas Vinet, nebo Atas Dimer (naředěný v poměru 1:70-100). Před použitím jiného přípravku vždy mějte na paměti, že nesmí být moc silný a agresivní. Ušetříte si tak problémy s naleptaným lakem, barevnými skvrnami u pastelových laků, nebo zešedlými okrasnými prvky. Dalším pravidlem je to, že v průběhu celého mytí musí být povrch chladný. Použití čistících přípravků na horké polochy způsobí jejich zaschnutí dřív, než stačí něco rozpusti a další problémy s jejich odstraněním, nebo odstraněním stop, které takto zaschnutý přípravek způsobil.
    Vybraný přípravek naneste na karosérii, nechte chvíli působit a pak spláchněte silným proudem vody. Ideální je použití vysokotlakého čističe, Postupujte pečlivě směrem od spodních částí vozidla směrem nahoru. Nezapomeňte na podběhy a místa spojů jednotlivých částí karosérie.
  2. Odstranění zbytků hmyzu

    Zaschlé zbytky z čelních partií vozu a zpětných zrcátkem odstraňte speciálním přípravkem, který přilepené zbytky rozpustí a umožní jejich odstranění silným tlakem vody. Z našeho sortimentu je to přípravek Atas Netins. Ten si dobře poradí i se zbytky ptačího trusu.
  3. Odstranění asfaltu a pryskyřice.

    Další z typu nečistot, které nejdou běžným mytím z auta odstranit. Na tyto typy nečistot platí rozpouštědla na bázi ropných látek. Používejte vždy jen přípravky, které jsou pro to určeny. Nenahrazujte je ředidly a podobnými agresivními látkami, které by mohly poškodit nejen lak, ale také třeba plastové díly. Čističe na bázi ropných látek rozpouští i antikorozní nástřiky. Proto si při čištění dávejte pozor, aby se přípravek nedostal tam kam nemá. Nejlepší způsob je nanést trochu přípravku na savý hadřík a asfalt z laku postupně stírat, tak jak se bude rozpouštět. Stejně tak to platí i pro kapky pryskyřice. Tyto přípravky si většinou poradí i se zbytky lepidel po samolepkách. Ropné látky obsažené v přípravcích jsou mastné a je vhodné po dokončení čištění povrch zvlášť odmastit. Účinný je na to například Atas Vinet. Na odstranění afaltu můžeme doporučit Atas Decabit, na pryskyřici Atas Resinol. Oba přípravky dokáží odstranit snadno i lepidla po samolepkách.
  4. Umytí vozu

    Po odstranění výše uvedených nečistot celou karosérii umyjte vodou s kvalitním autošamponem bez vosku. Opět postupujte pěčlivě a po částech. Nejlepší způsob je systém dvou kbelíků a houby, nebo mycí rukavice z mikrovlákna. Do jednoho kbelíku dejte naředěný autošampon s vodou, do druhého pak jen čistou vodu. Houbu namočte do mycího roztoku a naneste krouživými pohyby na karosérii. Začněte od střechy a pokračujte směrem dolů. Karosérii myjte po jednotlivých částech, které ihned důkladně opláchnete proudem vody. Například střecha, levý zadní blatník, levé zadní dveře atd. Než nanesete novou dávku čistícího roztoku, vždy houbu, nebo rukavici důkladně vyperte v kbelíku s čistou vodou. Na umytí vozu můžeme doporučit autošampon Atas Autobella.
  5. Vysušení 

    Po umytí je třeba karosérii důkladně vysušit. Není nic nepříjemnějšího, než když při leštění vyteče voda z nějaké spáry. K vysušení použijte nejlépe ručník z mikrovlákna. Vynikající je použití tlaku vzduchu k vyfoukání vody z míst, kam se s ručníkem nedostanete. Pokud nemáte tlakový vzduch počkejte než voda vyschne ve spárách sama. Zabezpečte ale, aby se vám po dobu čekání nedostal na vůz prach, nebo jiné nečistoty.
Zveřejněno 2018-09-07 Tipy a postupy 0 1213

Napište komentářNapište odpověď

Musíte být přihlášeni Vlož komentář.
Porovnání 0
Další

No products

To be determined Shipping
0 Kč Total

Check out